福岡県農業総合試験場研究報告21 (2002) pp 16-19

福岡県における食糧用二条大麦’ニシノホシ’の品種特性

尾形武文・岩渕哲也1)・福島裕助・松江勇次
(農産研究所)

[摘要]福岡県に適する良質で安定収量が得られる早生の食糧用二条大麦品種を選定するために,農林水産省九州農業試験場で育成された‘ニシノホシ’についてその生育,収量,精麦適性等を,福岡県農業総合試験場農産研究所,豊前分場,筑後分場及び福岡県内の現地 4カ所で検討した。その結果,‘ニシノホシ’は‘ニシノチカラ’に比較して次の特性が明らかとなった。
1 出穂期は 2日早く,成熟期は 1〜 2日程度早い。
2 稈長は14cm程度短く,穂長は同程度で,穂数はやや多い。
3 短稈で,地上部の曲げモーメントが小さいために耐倒伏性は優れる。
4 大麦縞萎縮病,うどんこ病に抵抗性であり,赤かび病は同程度。穂発芽性は難である。
5 千粒重はやや軽く,外観品質は同程度であるが,収量性は優れる。
6 子実は軟質で,搗精に要する時間が短く,精麦白度が安定して高い。
7 子実のデンプン含有率は高く,高デンプンであるので焼酎原料用としても優れている。
 以上のように,‘ニシホナミ’は早生の食糧用二条大麦品種として優れた特性を有しており福岡県の一般平坦地〜平坦肥沃地に適することが明らかとなった。

[キーワード:ニシノホシ、精麦適性、食糧用二条大麦、奨励品種、耐倒伏性]

 Adaptability of Two-rowed Barley Cultivar ‘NISHINOHOSHI’in Fukuoka Prefecture. OGATA Takefumi, Tetsuya IWABUCHI, Yusuke FUKUSHIMA and Yuji MATSUE, (Fukuoka Agricultural Reseach Center, Chikushino, Fukuoka 818-8549, Japan) Bull. Fukuoka Agric. Res. Cent. 20: 16 - 19 (2002)

 Adaptability of the ‘NISHINOHOSHI’, recommended two-rowed barley cultivar developed at Kyushu National Experiment Station, was tested at 7 locations in Fukuoka Prefecture over 4 years. Compared with the check cultivar ‘NISHINOCHIKARA’ were as follows.  (1) Maturing date; 1-2 days earlier. (2) Plant type; Tillering of plants with short culm. (3) Lodging resistance;  The moment of aerial part was smaller and lodging resistance was higher. (4) Disease resistance; This cultivar was highly registrant to Barley Yellow Mosaic Virus (BaYMV) and powdery mildew, had the same degree of susceptibility to scab. (5) Viviparity; The viviparity was high. (6) Grain characteristics and yielding ability; The grain shape was similar and 1000 grain weight was lighter. This cultivar got the same yields. (7) Processing suitability of grain; This cultivar had soft grain with pearling properties superior to those of check cultivar, and was suitable as a material with high starch value for Japanese spirit, ‘Shochu’.

[Key words: lodging resistance, ‘NISHINOHOSHI’, pearling properties, recommended cultivar, two-rowed barley]

 

1)現豊前分場

 

目次へ戻る  back to contents

 

全文(pdf 549KB)