福岡県農業総合試験場研究報告19 (2000) pp 68 - 71
カンキツ新品種‘はるか’の成熟に伴う有機酸および糖の変化
松本和紀・堀江裕一郎・大庭義材1)
(園芸研究所)
[摘要]カンキツ新品種‘はるか’の果実は、果形が扁円形、果皮は淡黄色で、果面の粗滑は中である。また、果頂部の凹環が明瞭である。‘ヒュウガナツ’より遊離酸含量の減少が早く、11月には1.0g/100mlになった。成熟期は2月であった。他のカンキツに比べて‘はるか’はクエン酸の割合が低く、成熟期の果汁中の有機酸組成はクエン酸とリンゴ酸が各々40%であった。全糖に占めるショ糖の割合は約70%と高かった。
[キーワード:カンキツ,‘はるか’,新品種,クエン酸,ショ糖]
Changes in Organic Acids and Sugar Composition of Citrus Cultivar 'HARUKA' during Maturation. MATUMOTO Kazunori, Yuichiro HORIE and Yoshiki OBA.(Fukuoka Agricultural Research Center, Chikushino, Fukuoka 818-8549, Japan )Bull. Fukuoka Agric. Res. Cent. 19: 68 - 71 (2000)
Fruit shape is oblate, skin color is light-yellow, fruit surface is medium, fruit apex concave ring is present in 'HARUKA'. Decrease in free acidity of 'HARUKA' was faster than that of 'Hyuganatsu', reaching a level of 1g per 100ml juice in November. Time of maturity is February. Citric acid content of 'HARUKA' was low compared with other citrus cultivars, and the content of citric and malic acid were 40% each of total organic acid at maturity. A ratio of sucrose to total sugar content was high, a level of about 70%.
[key words: citrus, 'HARUKA', critic acid, sucrose]
1)現農業技術課
全文(pdf 617KB) 第1図(jpg 90KB)
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