福岡県農業総合試験場研究報告19 (2000) pp 32 - 36

ビール大麦新品種‘ほうしゅん’の高品質安定栽培法

馬場孝秀・山口 修・古庄雅彦
(農産研究所)

[摘要]ビール大麦新品種ほうしゅん’の生育特性を明らかにし、高品質安定栽培法について検討した。‘ほうしゅん’はあまぎ二条’に比べて、播種期を早播から晩播まで変えた場合、いずれの播種期においても成熟期が3〜4日早く、整粒歩合が高かった。また整粒重(子実重×整粒歩合)が重く、晩播でも収量の低下程度は小さかった。ほうしゅん’の収量、外観品質および麦芽品質に対する要因効果は、出芽本数の多少よりも播種期の早晩による影響が大きかった。12月中旬の晩播では収量が低下し、麦芽品質が劣った。一方、u当たり出芽本数150本〜250本の範囲では有意な差がみられなかった。しかし、出芽本数の増加に伴い、倒伏程度が大きくなった。また、出芽本数の多少による外観品質や麦芽品質の差はみられなかった。よって、収量、品質および倒伏程度からみた最適播種期は、ビール大麦の播種適期の範囲内の12月1半旬、u当たり出芽本数は150本とすることで高品質で安定した収量が確保できると考えられた。

[キーワード:高品質、栽培法、播種期、ビール大麦、ほうしゅん]

 
 Optimum Cultivation Method in New Two-rowed Malting Barley Cultivar 'HOUSHUN'.
BABA Takahide, Osamu YAMAGUCHI and Masahiko FURUSHO (Fukuoka Agricultural Research Center, Chikushino,
Fukuoka 818-8549, Japan)Bull. Fukuoka Agric. Res. Cent. 19: 32 - 36(2000)
 
 We clarified the growth characteristics and examined the optimum cultivation method in a new two-rowed malting barley cultivar 'HOUSHUN'.
 'HOUSHUN' was 3 - 4 days earlier than 'AMAGI NIJO' in maturing at any seeding time. 'HOUSHUN' had a higher plump grain rate and yield than 'AMAGI NIJO', and resulted in a smaller yield decrease even in late seeding.
 In 'HOUSHUN', the difference in seeding time influenced yield, grain appearance and malting quality. Yield and malting quality deteriorated by late seeding. On the other hand, yield did not differ significantly in the seeding rate, which ranged from 150 seedlings/u to 250 seedlings/u, but lodging became severe by dense sowing. There was no significant difference in seeding rate on grain appearance and malting quality. We concluded that the optimum cultivation method for obtaining high grain quality with a stable yield was seeding at the beginning of December with 150 seedlings/u.
[Key words: cultivation method, grain appearance, high quality, HOUSHUN, malting barley, seeding time]
 

全文(pdf 860KB)

 

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