福岡県農業総合試験場研究報告14(1995) pp 22 - 25

小麦の新しい準奨励品種‘チクゴイズミ’の福岡県における適応性

尾形武文・住吉強・比長松道一・松尾太・原田皓二


 福岡県に適する良質多収の小麦早生品種を選定するため,農林水産省九州農業試験場で育成された‘チクゴイズミ’の生育,収量,品質,製麺適性について,農産研究所,豊前分場,筑後分場及び現地5カ所で検討した。その結果,‘チクゴイズミ’は‘農林61号’に比較して次の特性が明らかとなった。@稈長は8cm程度短く,穂数は同程度である。千粒重は重く,多収であり,原麦粒のみかけの品質は‘農林61号’よりも優れる。A出穂期は4日,成熟期は3日程度早く,‘ニシカゼコムギ’と同程度の早生種である。耐倒伏性は強く,赤かび病は同程度で,うどんこ病にはやや弱く,小麦縞萎縮病抵抗性は強である。穂発芽性は難で,枯れ熟れ枝障害には強い。白ふである。B製粉歩留は同程度で,製麺適性は‘農林61号’や‘ニシカゼコムギ’より優れ,特に粘弾性及びなめらかさが優れる。以上のように,本品種は栽培特性,外観品質,製麺適性ともに優れているため県下全域に栽培可能であり,1993年に早生の小麦品種として本県の準奨励品種に採用した。

[キーワード:小麦,準奨励品種,チクゴイズミ,早生,製麺適性]



 Adaptability of a New Wheat Cultivar 'CHIKUGOIZUMI' in Fukuoka Prefecture. OGATA Takefumi, SUMIYOSHI Tsuyoshi, HIRAMATSU Michikazu, MATSUO Futoshi and HARADA Koji (Fukuoka Agric. Res. Cent. , Chikushino, Fukuoka 818, Japan) Bull. Fukuoka Agric. Res. Cent. 14 : 22-25 (1995)
 Early-maturing new wheat cultivar 'CHIKUGOIZUMI' were developed by Kyushu National Agricultural Experiment Station. It was tested at 8 different locations in Fukuoka Prefecture for 3 years from 1990 to 1992. The main characteristics of 'CHIKUGOIZUMI' compared with the check variety 'NORIN 61' were as follows. (1) Plant type; Tillering type of plants with short culm and relatively long spike. (2) Maturing date; Plants became matured 2-4 days earlier than the check variety. (3) Lodging resistance; Stronger than the check variety, but more susceptible than 'NISHIKAZEKOMUGI'. (4) Yielding ability; Higher yields than the check variety. (5) Resistance to disease; Resistance to wheat yellow mosaic virus and abnormal early ripening, susceptible to powdery mildew. It shows same as the check variety to scab and brown rust. (6) Noodle-making quality; The quality of noodle is better than 'NORIN 61' and 'NISHIKAZEKOMUGI', especially, adhension and smoothness of noodle is superior than that of check variety.
[Key words : 'CHIKUGOIZUMI', Early-maturing, Noodle-making quality, Recommended variety, wheat]

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