福岡県農業総合試験場研究報告22(2003) pp 24 - 28
福岡県における秋播型早生小麦‘イワイノダイチ’の品種特性
尾形武文・佐藤大和・内村要介・岩渕哲也・川村富輝・松江勇次
(農産研究所)
福岡県において早播にも適応する早生良質小麦品種を選定するため,九州沖縄農業研究センターで育成された ‘イワイノダイチ’の生育,収量,品質,製粉・製めん適性について,農産研究所,豊前分場,筑後分場および現地9カ所における早播および標準播栽培で検討した。 その結果,‘イワイノダイチ’は‘農林61号’に比較して次の特性が明らかとなった。 ①出穂期は6日,成熟期は4~6日程度早い早稲種で,‘チクゴイズミ’と同程度の成熟期であった。早播や地域によっては5月末に収穫が可能であった。②裸ぷで,穂数は多く,耐倒伏性は優れた。穂発芽性は“難”で,チクゴイズミより明らかに優れた。うどんこ病や赤かび病は“中”であった。早播による幼穂凍死率は低かった。③容積重は同程度に重かった。千粒重は重く,収量は優れ,検査等級も安定して優れた。④粉の最高粘度とフォーリングナンバー値は各々安定して高く,大きかった。製粉歩留は高く,粗タンパク質含有率は同程度であった。粉の色は標準播で良好で,澱粉の粘性が優れた。製めん適性は標準播で同程度に優れた。なお,本品種は早播にも適応性が高く,播種適期幅が広い小麦早生品種として,2001年に準奨励品種に採用された。
[キ-ワ-ド:秋播型,イワイノダイチ,小麦,奨励品種,製めん適性,フォーリングナンバー,早稲種]
Characteristics of Winter Type Wheat Cultivar ‘IWAINODAICHI' in Fukuoka Prefecture. OGATA Takefumi, Hirokazu SATO, Yosuke UCHIMURA, Tetsuya IWABUCHI, Yoshiteru KAWAMURA and Yuji MATSUE (Fukuoka Agric. Res. Cent., Chikushino, Fukuoka 818-8549, Japan) Bull. Fukuoka Agric. Res. Cent. 22: 24 - 28 (2003)
Early-maturing winter type wheat cultivar ‘IWAINODAICHI' was developed by National Agricultural Research Center for Kyushu Okinawa Region. It was tested at 12 different locations in Fukuoka Prefecture for early sowing and standard sowing cultivation. The main characteristics of ‘IWAINODAICHI' compared with the check cultivar ‘NORIN 61' were as follows.
(1) Maturing date; ‘IWAINODAICHI' became matured 4 to 6 days earlier than the check cultivar, and maturing date was same as that of ‘CHIKUGOIZUMI'. (2) Plant type; Tillering type of plants with short culm. Hull color was brawn. (3) Lodging resistance; Stronger than the check cultivar. (4) Viviparity; The viviparity was high. (5) Frost damage resistance; The index of frost damage on ear primordia initiation stage was less than the check cultivar. (6) Disease resistance; The cultivar had the same degree of susceptibility to scab and powdery mildew. (7) Yielding ability; The bulk density of grain was same as that of ‘NORIN 61'and 1,000 grain weight were heavier. Yield was 7 to 16% higher than that of ‘NORIN 61'. (8) Milling properties and noodle-making quality; Maximum viscosity was higher and Falling Number value was usually higher than that of ‘CHIKUGOIZUMI'. Noodle-making quality was similar to ‘NORIN 61'.
The early maturing cultivar with tiller frost avoidance and good noodle quality, and suitable for early sowing, ‘IWAINODAICHI' has been registered as a recommended cultivar in Fukuoka Prefecture since 2001.
[Key words: early-maturing, Falling Number,‘IWAINODAICHI', noodle-making quality, recommended cultivar, wheat, winter type]