福岡県農業総合試験場研究報告19 (2000) pp 21 - 24

水稲品種つくし早生’の食味向上のための栽培法
第2報 早期穂肥と1回穂肥施用法の現地実証

田中浩平1)・尾形武文2)・陣内暢明・原田皓二1)
(農産研究所)

[摘要]水稲品種‘つくし早生’の食味向上を図るため、福岡県内各地において、穂肥の時期や量を変えた施用法が、食味や生育、収量に及ぼす影響を明らかにした。
1 穂肥時期を慣行より1週間早めて施用することにより、米のタンパク質含有率は0.4%減少し、食味が向上した。u当たり籾数は12〜16%増加し、1〜4%増収した。
2 慣行の穂肥施用法の2回目の穂肥を省略することにより、米のタンパク質含有率は0.4%減少し、食味が向上した。u当たり籾数と収量は慣行と同程度であった。
3 以上より、県内の現地において、早期穂肥と1回穂肥が、‘つくし早生’の食味向上に有効であることが実証された。

[キーワード:食味、水稲、タンパク質含有率、つくし早生、穂肥]

 

 The Cultivation Method for Improvement Palatability in Rice Cultivar 'TSUKUSHIWASE' 2. Demonstration of Topdressing Application for Improvement Palatability. TANAKA Kohei, Takefumi OGATA, Nobuaki JINNOUCHI and Koji HARADA (Fukuoka Agricultural Research Center, Chikushino, Fukuoka 818-8549, Japan) Bull. Fukuoka Agric. Res. Cent.19: 21 - 24 (2000)
 We demonstrated a new topdressing application system for improvement palatability in various fields in Fukuoka prefecture.
(1)The rice protein content decreased by 0.4% and the palatability was improved with topdressing application at panicle formation that advanced to 1 week as compared to the conventional application. The spikelet number per u increased by 12-16% and yield per unit increased by 1-4%.
(2)The rice protein content decreased by 0.4% and the palatability was improved with topdressing application at panicle formation that omitted the second top dressing as compared to the conventional application. The spikelet number per u and yield per unit ware the same level as the conventional application.
[Key words: Palatability, Protein Content, Rice, Topdressing at panicle formation stage, 'TSUKUSHIWASE']

 

1)現筑後分場、2)現豊前分場

 

全文(pdf 526KB)

 

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