福岡県農業総合試験場研究報告18 (1999) pp 76 - 79

輸送振動がブロッコリーの呼吸速度および内容成分に及ぼす影響

池田浩暢・茨木俊行
(生産環境研究所)

[摘要]ブロッコリーがトラック輸送中に受ける振動を測定し、これを実験室で再現し、この振動がブロッコリーの呼吸速度および内容成分に及ぼす影響を明らかにした。一般道路を1トントラックで走行した際の振動加速度は0.5〜1.5Gであったが、道路状況が悪い部分では2Gを越える振動を記録した。ブロッコリーの呼吸速度は、振動開始後約20分間は徐々に上昇したが、その後は振動を停止するまでほぼ一定であった。また、振動停止後は約1時間で振動開始前の呼吸速度にまで低下した。振動による呼吸速度の上昇の程度は、測定温度にかかわらずほぼ同じであった。ブロッコリーを実験室で10時間加振した場合でも、また実際にトラック輸送した場合でも、全糖含量、アスコルビン酸含量、クロロフィル含量、茎硬度および総合鮮度に与える振動の影響は認められなかった。

[キーワード:ブロッコリー、振動、振動加速度、呼吸速度、内容成分]

 Effects of transport vibration on the respiration rates and chemical components of Broccoli. IKEDA Hironobu, Toshiyuki IBARAKI (Fukuoka Agricultural Research Center, Chikushino, Fukuoka 818-8549, Japan) Bull. Fukuoka Agric. Res. Cent., 18: 76 - 79 (1999)
 The vibration that broccoli is subjected to during truck transportation was actually measured. The vibration was then simulated in a laboratory to investigate its effects on respiration rates and chemical components of broccoli. The vibrating acceleration experienced when a 1-ton truck with broccoli ran on ordinary roads was 0.5 - 1.5G, and on occasion, above 2G depending on the road condition. The respiration rates of broccoli increased gradually for the first 20 minutes and remained at an elevated level for the following 100 minutes, or during the time vibration was imposed. After the vibration was stopped, the respiration rates of broccoli returned to the initial level in about 1 hour. In spite of the differences in measured temperature, the elevated levels of the respiration rates of broccoli were nearly constant. There were no significant effects from transport vibration on sugar, ascorbic acid and chlorophyll contents, hardness of the stem on market quality of the broccoli under the 10-hour simulated transportation test in the laboratory and the actual transportation on the truck.
[Key words: Broccoli, transport vibration vibrating acceleration, respiration rate, chemical components]

 

全文  (pdf 574KB)

 

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