福岡県農業総合試験場研究報告14(1995) pp 26 -29

各種栽培条件下におけるビール大麦ジアスターゼカの遺伝的安定性

吉川 亮・水田一枝・山口 修


 ジアスターゼ力が高いビール大麦系統を効率よく選抜するためには,どのような栽培条件下においても,ジアスターゼ力の高低が遺伝的に安定していることが必要である。そこで,播種期,施肥量,年次及び栽培地域を変えた各種栽培条件下での,品種間におけるジアスターゼ力の高低の安定性について検討するとともに,ジアスターゼ力の遺伝力も検討した。@播種期,施肥量,年次及び栽培地域が異なっても,品種間におけるジアスターゼ力の高低は安定していた。Aジアスターゼ力の広義の遺伝力は92.3〜92.4%と高かった。B以上のことから,各種栽培条件におけるジアスターゼ力の遺伝的安定性は高く,その選抜効果は高いものと推察された。

[キーワード:ビール大麦育種,ジアスターゼ力,栽培条件,遺伝的安定性,広義の遺伝力]



Genetic Stabilities of Diastatic Power in Malting Barley under Several Cultural Conditions. YOSHIKAWA Ryo, Kazue MIZUTA and Osamu YAMAGUCHI (Fukuoka Agric. Res. Cent. , Chikushino, Fukuoka 818, Japan) Bull. Fukuoka Agric. Res. Cent. 14: 26-29 (1995)
In order to achieve an efficient selection of high diastatic power lines of malting barley, we investigated genetic stabilities of diastatic power (WK, WK/TN) under several cultural conditions. The results obtained were as follows: (1) Under all the conditions; seeding time, amount of fertilizer applied, production year and production region, high and low relationship of diastatic power (WK, WK/TN) among cultivars remained stable. (2) The broad heritabilitis of diastatic power (WK) and diastatic power (WK/TN) were 92. 3 % and 92.4%, respectively. (3) Therefore, it was concluded that genetic stabilities and selection effects of diastatic power (WK, WK/TN) were high.
[Key words : Malting barley breeding, Diastatic power, Cultural conditions, Genetic stability, Broad heritability]

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