福岡県農業総合試験場研究報告14(1995) pp 194 - 198

鶏凍結保存精液からの限外濾過によるグリセロール除去が精子に及ぼす影響


西尾祐介・小島雄次・小野晴美

 
 鶏精液の凍結保存に耐凍剤として用いるグリセロールを融解精液から除去する方法として限外濾過法を応用した場合のグリセロール除去後の受精率と,限外濾過が精子の形態と運動性に及ぼす影響を調査した。
 6.7%のグリセロールを合むLake液を限外濾過した結果,2時間以上濾過を行っても濃度2.2%以下にはグリセロールを除去できなかった。6.7%のグリセロールを含む新鮮精液を,濾過開始前に予備希釈によってグリセロール濃度を3.3%に下げることにより,約2時間の濾過でグリセロールは受精可能な0.5%まで除去された。グリセロール除去後の受精率は79.7%と高く,精子性状の変化も少なかった。次に6.7%のグリセロールを含む凍結精液を融解し,グリセロール濃度を3.3%まで予備希釈した後限外濾過した結果,受精率は段階希釈法によってグリセロールを除去した場合の30〜50%に比絞して12〜16%と低かった。また濾過後の融解精子の大部分が破壊されている様子が観察された。この結果から限外濾過法によるグリセロール除去は融解精子に与える物理的ダメージが段階希釈法より強く,精子の破壊と受精率の低下を招くことが示された。これを改善するためには限外濾過中に起こる浸透圧衝撃及び加圧,撹絆によるストレスの低減が必要である。 

[キーワード:鶏,凍結保存精液,グリセロール除去,限外濾過,受精率]


  Effects of Removal of Glycerol with Ultrafiltration from Cryopreservated Fowl Semen on Spermatozoa and Fertility. NISHIO Yusuke, Yuji KOJIMA and Harumi ONO (Fukuoka Agric. Res. Cent., chikushino, Fukuoka 818, Japan) Bull. Fukuoka Agic. Res. Cent. 14 : 194-198 (1995)
  Ultrafiltration was applied to deglycerolized process from cryopreservated fowl semen, and appearance and fertility of ultrafiltrated sperms were examined. Lake solution mixed with 6.7% glycerol as a dummy of frozen-thawed semen was ultrafiltrated. But after 2 hours ultrafiltration, glycerol was not removed less than 2.2%. Fresh semen contains 6.7% glycerol was diluted 2 fold and concentration of glycerol was reduced to 3.3% prior to ultrafiltration. After 2 hours ultrafiltration, most of the glycerol content was removed with a remaining of 0.5%, fertilizable level. Fertility of ultrafiltrated semen was 79.7% and appearance of sperms was normal. Frozen semen contains 6.7% glycerol was thawed and diluted 2 fold. Frozen-thawed semen contains 3.3% glycerol was ultrafiltrated and fertilized. As control, half of thawed semen was deglycerolized with gradational dilution and centrifuge. After ultrafiltration, fertility of frozen-thawed semen was 12 - 16%, lower than control; 30 - 50%. The majority of ultrafiltrated sperms were destroyed. It seemed that ultrafiltration caused a physical damage to the frozenthawed spermatozoa. It is necessary to reduce osmotic shock and physical stress by pressure and stirring during ultrafiltration, to reduce damages on sperms and to improve fertility.
[Key words : Fowl , Cryopreservated semen, Removal of glycerol, Ultrafiltration, Fertility]

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