福岡県農業総合試験場研究報告14(1995) pp 129 - 132

ウンシュウミカンの早期加温栽培に関する研究 
第3報 夏枝内の炭水化物,α−アミラーゼ及びジベレリン様活性と花芽分化


矢羽田第二郎・大庭義材・桑原 実


 早期加温栽培のウンシュウミカンについて,花芽分化期における夏枝結果母枝内の炭水化物含量の変化を調査し,αアミラーゼ及びジベレリン様活性との関連性を検討した。切り枝水挿し調査を行った夏枝では,10月下旬からわずかな着花が認められた後,11月下旬に着花数が急増した。夏枝内の炭水化物は,枝ではデンプン及び糖とも9月から11月にかけて直線的に増加したのに対し,葉ではデンプンが10月下旬に最も高くなった後,11月下旬には減少して糖が急増した。また,9月中旬から11月下旬まで,枝,葉ともに全糖中に占める還元糖の比率は低くなった。夏枝内のα−アミラーゼ活性は9月から11月にかけて高くなり,花芽分化期に結果母枝内で糖含量が増加するのに伴ってその活性も増大した。ジベレリン様活性は時期が遅くなるにつれてわずかに高まる傾向にあったが,明確な差は認められなかった。

[キーワード:ウンシュウミカン,早期加温栽培,花芽分化,炭水化物,α−アミラーゼ」 


  Studies on Growing of SatSuma Mandarin (Citrus unshiu Marc. ) in Early Heated Plastic House 3. Carbohydrates , α-amylase and Gibberellin-like Activity in Summer Shoots and Flower-bud Differentiation. YAHATA Daijirou, Yoshiki OBA and Minoru KUWAHARA (Fukuoka Agric. Res. Cent. , Chikushino, Fukuoka 818, Japan) Bull. Fukuoka Agic. Res. Cent. 14 : 129-132 (1995)
  The changes in contents of carbohydrates and both α -amylase and gibberellin-like activity in summer shoots of satsuma mandarin trees in early heated plastic house were investigated during flower-bud differentiation period. In late-October a few nowers were observed in cut summer shoots which were dipped into water after defoliation and kept at 28 ℃ for 10 days, then the number of flowers increased in late-November. Starch and sugar contents of stems increased steadily from mid-September to late-November. While starch content of leaves reached highest in late-October, after that starch decomposition and sugar accumulation were accelerated. α-amylase activity in summer shoots increased from September to November with sugar accumulation through flower-bud differentiation period, however, gibberellin-like activity did not increase markedly within the same period.
[Key words : Satsuma mandarin, Culture in early heated plastic house, Flower-bud differentiation, Carbohydrate, α-amylase]


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