福岡県農業総合試験場研究報告25 (2006)  pp 1 - 4
 
福岡県における水稲品種の窒素吸収特性
第5報 つくしろまんの収量水準別窒素吸収パターン
 
 
荒木雅登・山本富三・満田幸恵・内川 修・田中浩平
 
 福岡県において育成された良食味品種つくしろまんの生産性と食味特性を明らかにした。つくしろまんは様々な施肥法の下において食味水準が高く,良食味であった。そこで施肥に対する生産性の違いを明らかにするため,収量水準別の窒素吸収パターンを解明した。収量560 g m-2に対応する窒素吸収量は幼穂形成期までに78 g m-2,穂揃期まで1011 g m-2,成熟期まで1011 g m-2で,玄米中窒素含量は11.511.8 g kg-1であった。520 g m-2に対応する窒素吸収量は幼穂形成期までに56 g m-2,穂揃期まで89 g m-2,成熟期まで910 g m-2であった。このときの玄米中窒素含量は,11.311.5 g kg-1であった。480 g m-2に対応する窒素吸収量は幼穂形成期までに34 g m-2,穂揃期まで67 g m-2,成熟期まで89 g m-2であった。このときの玄米中窒素含量は,11.011.3 g kg-1であった。以上の結果に基づいて,目標とする収量と玄米中窒素含量の水準を明確にした肥培管理を行うことができる。
[キーワード:水稲,窒素吸収,つくしろまん]
 
Influence of Varietal Characteristics and Uptake of Nitrogen on the Growth, Yield and Quality of Rice in Fukuoka Prefecture (5). The Pattern of Nitrogen Uptake by Yield on Rice Variety of 'TSUKUSHIROMAN'. ARAKI Masato, Tomizou YAMAMOTO, Yukie MIZDA, Osamu UCHIKAWA and Tanaka KOUHEI
(Fukuoka Agricultural Research Center, Chikushino, Fukuoka 818-8549, Japan) Bull. Fukuoka Agric. Res. Cent. 25: 1­4 (2006)
We clarified the varietal characteristics of nitrogen (N) uptake in case of the rice variety `Tsukushiroman' bred in Fukuoka Agricultural Research Center. The results showed that the indexes of N uptake on a yield of 560 g m-2 were 78 g m-2, 1011 g m-2, 1011 g m-2 till the panicle formation (PF) stage, full heading (FH) stage and harvest (H) stage, respectively. Furthermore, N content in the brown rice at this point was 11.511.8 g kg-1. The amount of N necessary for obtaining a yield of 520 g m-2 were 56 g m-2, 89 g m-2, 910 g m-2 till the PF stage, FH stage and H stage, respectively. And N content in the brown rice was 11.311.5 g kg-1. The amount of N necessary for obtaining a yield of 480 g m-2 were 34 g m-2, 67 g m-2, 89 g m-2 till the PF stage, FH stage and H stage, respectively. And N content in the brown rice was 11.011.3 g kg-1. These indexes are useful for fertilizing to achieve a target yield.
[Keyword: nitrogen uptake, Tsukushiroman, rice]
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