福岡県農業総合試験場研究報告23 (2004) pp 26 - 31
醸造用一般米新品種‘夢一献’の育成
浜地勇次1)・大里久美2)・川村富輝・和田卓也*・坪根正雄・今林惣一郎・安長知子3)・西山壽4)・吉野稔
‘夢一献’は福岡県農業総合試験場において,強稈,良食味,多収品種の育成を目標として,‘北陸160号’と‘ちくし6号’(後の夢つくし)を交配した組合せから育成された。本品種の出穂期および成熟期は‘ヒノヒカリ’より3日程度早い“中生の早”に属する。‘ヒノヒカリ’と比較して,稈長は短く,穂長と穂数は同程度である。草型は“偏穂重型”の粳種である。止葉は直立し,草姿は良い。耐倒伏性は“強”,穂発芽性は“やや易”である。いもち病真性抵抗性遺伝子型は“Pia”,“Pii”であると推定される。葉いもち圃場抵抗性は“やや弱”,穂いもち圃場抵抗性は“中”である。白葉枯病圃場抵抗性は“やや弱”である。収量性は‘ヒノヒカリ’,‘レイホウ’より優れる。千粒重は‘ヒノヒカリ’,‘レイホウ’より重く,玄米の外観品質は“中の上”である。酒造適性は,原料米分析において,吸水が速く,消化性が優れることから,‘レイホウ’より優れ,製造酒の官能評価もよい。本品種は,多収の醸造用一般米品種として,暖地の平坦地に適すると考えられ,2003年10月に種苗法による品種登録出願がなされた。
[キーワード:育種,酒米,酒造適性,水稲,収量]
A New Rice Cultivar For Sake Brewery 'YUMEIKKON'. HAMACHI Yuji, Kumi F OOSATO, Yoshiteru KAWAMURA, Takuya WADA, Masao TSUBONE, Souichirou IMABAYASHI, Tomoko YASUNAGA, Hisashi NISHIYAMA and Minoru YOSHINO. (Fukuoka Agric. Res. Cent., Chikushino, Fukuoka 818-8549, Japan) Bull. Fukuoka. Agric. Res. Cent.,23: 26 - 31 (2004)
A New Rice Cultivar 'YUMEIKKON' is a medium-maturing nonglutinous cultivar developed by Fukuoka Agricultural Research Center in 2002. It was derived from the progeny between 'HOKURIKU 160' and 'CHIKUSHI 6' (YUMETSUKUSHI, later on). It is classified into 'medium-early' on the flat areas in warm regions and the heading date and maturing date was about 3days earlier than HINOHIKARI. The plant is partial panicle weight type with erect leaves and short culms. It is resistant to lodging, but is susceptible to pre-harvest sprouting. It has the blast resistance genes, "Pia", "Pii". The field resistances to leaf blast and bacterial leaf blight are weak, but that to panicle blast is medium. It has good quality of husked rice and yielding ability and its 1000 kernel weight is higher than that of HINOHIKARI and REIHOU. The water absorption and digestive characteristics of the polished rice are higher than those of REIHOU, and its brewed sake is superior to REIHOU on the sensory test.Accordingly, YUMEIKKON is more suitable for brewing rice wine than REIHOU. It is mainly adapted as a promising rice cultivar with good brewing properties to flat areas in warm regions of Japan.
[Key Words: breeding, brewing characteristics, rice, rice for sake brewery, yielding]
*連絡責任者(農産部) 1)現農政部農政課 2)現農政部生産流通課 3)現福岡農林事務所 4)前農産研究所