福岡県農業総合試験場研究報告22(2003)  pp 48 - 51

気密性を高めた段ボールによるブロッコリーの品質保持

  池田浩暢・茨木俊行

  (生産環境研究所)

  ブロッコリーの品質を保持するために,ガス気密性を高める機能を持つ市販の気密性段ボールに以下のような,さらに気密性を高める改良を行った。段ボールの改良は,気密性を高める機能を持つ市販の気密性段ボールを用いた。機能性段ボールの内フラップと外フラップに,厚さ10μmのポリ塩化ビニリデンフィルムを張り合わせた。ブロッコリーを5種類の容器(発泡スチロール,普通段ボール,ポリエチレン折込段ボール,機能性段ボールおよび上記の改良段ボール)に詰めて,15℃で保存した。保存中の改良段ボールの酸素濃度及び二酸化炭素濃度は,それぞれ10〜12%および9〜12%で推移した。この濃度は,普通段ボールや機能性段ボールに比べ,低酸素・高二酸化炭素状態となった。クロロフィル含量の低下は,普通段ボールや機能性段ボールではそれぞれ保存4日後と6日後から発生したが,改良段ボールでは8日後まで認められなかった。普通段ボールや機能性段ボールに比べると,改良段ボールでは全糖やアスコルビン酸などの減少はほとんど認められなかった。これらの結果から,改良段ボールでは普通段ボールや機能性段ボールに比べて,MA効果によりブロッコリーの品質が高く保持されたと考えられた。

[キ−ワ−ド:ブロッコリー,出荷容器,雰囲気ガス組成,成分含量,品質]

 Quality Maintenance of Broccoli Stored in Cardboard Shipping Container Modified to Function as a Gas Barrier. IKEDA Hironobu, Toshiyuki IBARAKI (Fukuoka Agricultural Research Center, Chikushino, Fukuoka 818-8549, Japan) Bull. Fukuoka Agric. Res. Cent., 22: 52 - 55 (2003)

 For the purpose of improving the gas barrier function of the cardboard shipping container, functional cardboard shipping containers found on the market. To further improve the airtightness of the cardboard shipping container, 10μm polyvinylidene film was applied to the inside and the outside flaps of the functional cardboard shipping container. For comparison purposes, broccoli was packaged in an expanded polystyrene container, a cardboard shipping container, a cardboard shipping container lined with polyethylene, a functional cardboard shipping container as well as the improved cardboard shipping container and was stored at 15℃. The total chlorophyll content of broccoli in the cardboard shipping container and the functional cardboard shipping container decreased after 4 to 6 days, but broccoli stored in the improved cardboard shipping container maintained chlorophyll content during storage for 8 days. The level of decrease in chemical components including total sugar and ascorbic acid of broccoli in the improved cardboard shipping container was also less than in the cardboard shipping container or the functional cardboard shipping container. The concentrations of carbon dioxide and oxygen in the improved cardboard shipping container were 9-11% and 10-12% respectively throughout the storage period. The oxygen concentration was lower and the carbon dioxide concentration was higher as compared to those in the cardboard shipping container or the functional cardboard shipping container. These results suggest that the quality of broccoli in the improved cardboard shipping container was successfully maintained because of the modified atmosphere in the container.

[Key words: Broccoli, shipping container, chemical components, modifying the atmosphere]

 

目次へ戻る   Back to Contents

 

全文(pdf 655KB)