福岡県農業総合試験場研究報告14(1995) pp 186 -189
アマニ油を活用した採卵鶏用飼料の開発と産卵に及ぼす影響
小島雄次・小野晴美・津留崎正信・石田修三・中村年宏
アマニ油を活用した採卵鶏向け飼料を開発し,その飼料価値と産卵に及ぼす影響をみるために,アマニ油脂肪酸カルシウム塩(アマニ油Ca)を飼料に0, 2.5, 5.0,及び7.5%添加し給与した。 @リパーゼとCa(OH)2でアマニ油をけん化する際,糖蜜類の褐変物質を添加すると,脂肪酸の酸化を防止したアマニ油Caの製造が可能であった。 Aアマニ油Caの飼料成分及び代謝エネルギー(ME)は粗蛋白質:0.6%,粗脂肪:83.7%,粗灰分:15.1%,総エネルギー:6,861kcal/kg,ME:5,907kcal/kg,代謝率:86.1%であった。 B対照区,アマニ油Caの5.0%配合区及び7.5%配合区に比較して,2.5%配合区の産卵率及び産卵日量は増加する傾向を示した。このことから,アマニ油Caを通常の成鶏飼育用配合飼料に添加する割合は5.0%未満を限度とし,望ましくは2.5%程度が最も適当であると考えられた。
[キーワード:採卵鶏,アマニ油脂肪酸カルシウム塩,代謝エネルギー,産卵率]
Development of Diet with Linseed Oil Calcium Soap by Laying Hens and Effect of Poultry Egg Production. KOJIMA Yuji, Harumi ONO, Masanobu TSURUSAKI, Shuzo ISHIDA and Toshihiro NAKAMURA (Fukuoka Agric. Res. Cent. , Chikushino, Fukuoka 818, Japan and 2)Taiyoyushi a,K,) Bull. Fukuoka Agic. Res. Cent. 14 : 186-189 (1995)
This experiment was conducted with laying hens to assess the effect of calcium soaps, which newly developed to soponify fatty acids from linseed oil (CSLS). 208 laying White Leghorn were assigned to 4 levels experimental diets containing 0, 2.5, 5.0 and 7.5% CSLS. During saponification of linseed oil with lipase and calcium hydroxide, addition of 5% browning molasses CSLS was found to be antioxidized. Chemical composition of crude protein, ether extract and ash contents, and gross energy (GE), metabolizable energy(ME) and ME/GE ratio in CSLS were 0.6, 83.7 and 15.1%, and 6,861, 5,907kca/kg and 86.1%, respectively. Egg production was increased containing 2.5% CSLS diet in comparison with deit levels. It was concluded that most optimal level was commercial formula diet containing 2.5% CSLS.
[Key words : Layer, Linseed oil, Metabolizable energy, Egg productin]
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