福岡県農業総合試験場研究報告14(1995) pp 150 - 153

カンキツ‘清見’の果皮障害に及ぼす低温貯蔵の効果


池田浩暢・茨木俊行


 カンキツ‘清見’において貯蔵中に発生する虎斑症や油胞黒変などの果皮障害を軽減できるような最適貯蔵条件を検討した。呼吸量と貯蔵温度の関係についてアレニウスプロットをとると,2℃付近にブレイクポイントが認められた。貯蔵温度については,10℃で果実を貯蔵した場合は貯蔵期間が長くなるほど虎斑症が多発した。0℃では低温障害である油胞黒変の発生程度が急増した。5℃で貯蔵すると果皮障害の発生はほとんど認められず,長く鮮度を保つことができた。栽培様式について比較すると,露地栽培果実の方が果皮障害の発生が少なかった。

[キーワード:‘清見’,アレニウスプロット,虎斑症,油胞黒変]

  Effect of Lew Temperature During the Storage on Rind disorders for 'KIYOMI' Tangor. IKEDA Hironobu and Toshiyuki IBARAKI (Fukuoka Agric. Res. Cent. , Chikushino, Fukuokn 818, Japan) Bull. Fukuoka Agic. Res. Cent. 14 : 150-153 (1995)
  This investigation was carried out to determine the best storage conditions for 'KIYOMI' tangor to prevent the rind disorders such as rind-oilspot and rind pitting during storage. In the Arrhenius-plots of respiration rate the breaking point was observed arround 2 ℃. At 10 ℃ of storage temperature the degree of rindoilspot increased severely during the storage period compared with 0 ℃ or 5 ℃. At 0 ℃ the occurrence of rind pitting that was one of chilling injury increased rapidly in the stored fruits. The fruits stored at 5 ℃ hardly showed rind disorders, so its market quality could be kept longer than fruit stored atother temperatures. The fruits harvested in open fields had less rind disorders compared to in greenhouses.

[Key words : 'KIYOMI' tangor, Arrhenius-plots, Rind-oilspot, Rind pitting]


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