福岡県農業総合試験場研究報告25 (2006)  pp 105 - 110
 
蒸気乾燥トウフ粕を給与した乳用種去勢肥育牛の脂肪組織
における不飽和化活性と共役リノール酸合成の関係
 
稲田 淳・古賀鉄也1)・磯崎良寛
 
 蒸気乾燥トウフ粕の乳用種去勢肥育牛に対する給与が,脂肪組織における不飽和化活性および共役リノール酸合成へ及ぼす影響を明らかにするために, 2回の飼養試験を実施した。[試験1] としてトウフ粕混合割合(乾物重量%)により無給( 0),少給(12.5)および多給区(25)の3区を設定し,全期間を通して試験飼料を給与した。[ 試験2]としてトウフ粕を乾物重量割合で12.5%給与する時期(生後月齢)により, 前半(8〜15), 後半(16〜21)および全期間給与する全期区の3区を設定した。脂肪酸組成は, 出荷枝肉の皮下, 胸最長筋および腎周囲脂肪における中性脂質について調査した。また, C17:1/C17:0 値を不飽和化活性の指標とした。調査の結果,[試験1]において, すべての脂肪組織で共役リノール酸(CLA)およびトランスバクセン酸( TVA)割合はトウフ粕給与量増加に伴い上昇し,C17:1/C17:0値は低下する傾向があった。組織別にはCLA/TVA 値およびC17:1/C17:0 値のいずれも皮下>胸最長筋>腎周囲の順に高い値を示した。[ 試験2 ] において, CLA 割合は皮下脂肪で前後半区が全期区より高い傾向があった。C17:1/C17:0 値は, すべての組織において前・後半区が全期区より高い値を示した。以上の結果から, 不飽和化活性およびTVA からのCLA 変換効率は脂肪組織によって異なり, 蒸気乾燥トウフ粕の給与量および給与期間が枝肉脂肪組織のCLA 合成および不飽和化活性に影響を及ぼすことが示唆された。
[キーワード:乳用種去勢肥育牛,蒸気乾燥トウフ粕,不飽和化活性, 共役リノール酸]
 
 The Relation between Desaturase Activity and Conjugated Linoleic Acid (CLA) Content in Fat Tissues of Holstein Steers Fed Steam Dried Tofu Cake. INADA Sunao, Tetsuya KOGA and Yoshihiro ISOZAKI (Fukuoka Agric. Res. Cent., Chikushino, Fukuoka 818-8549, Japan) Bull. Fukuoka Agric. Res. Cent. 25:105-110 (2006)
 Thirty-three Holstein steers were divided into six groups to investigate the relation between desaturase activity and conjugated linoleic acid (CLA) content in the fat tissues of Holstein Steers fed steam dried tofu cake (SDTC). Group A, B and C were fed a fattening diet supplemented with 0%, 12.5% and 25% of SDTC (as a dry basis %) respectively, during the fattening period. Group D, E and F were fed a fattening diet supplemented with 12.5% of SDTC for only the first and second fattening periods and during the whole fattening period respectively. The fatty acid compositions in the M. longissimus dorsi, subcutaneous and perinephric fats taken from the carcasses of all of the groups were investigated. In all of the fat tissues of Group B and C, the conjugated linoleic acid (CLA) and trans-11 vaccenic acid (TVA) compositions had increased compared with those of Group A. In the subcutaneous fats of Group E and F, the CLA composition had increased compared with those of Group D. Although there was no difference in the CLA/TVA values with all the fats taken from the carcasses of all groups, desaturase activity (C17:1/C17:0) had decreased from the SDTC supplementation in their diet. CLA/TVA and C17:1/C17:0 in the subcutaneous fat were the highest and those in the perinephric fat were the lowest of all the other fat tissues.
[Key words: Holstein steers, steam dried tofu cake, desaturase activity, conjugated linoleic acid (CLA)]
 
目次へ戻る  Back to Contents
 
全文 pdf(947KB)