福岡県農業総合試験場研究報告24 (2005) pp23-28
   
ビール大麦新品種‘しゅんれい’の育成
 

古庄雅彦・山口 修・内村要介・塚ア守啓・甲斐浩臣1)・馬場孝秀2)・吉川 亮3)・水田一枝4)・吉野 稔5)

 

 ‘しゅんれい’は福岡県農業総合試験場において,早生,早播適応性,高醸造品質,被害粒抵抗性,大麦縞萎縮病抵抗性およびうどんこ病抵抗性を育種目標に‘(吉系15/きぬゆたか)F5’を母,‘九州二条11号’を父とした組合せに由来する。
 ‘しゅんれい’の出穂期,成熟期は標準品種の‘あまぎ二条’よりも各々4日,3日早い早生である。稈長,穂長は‘あまぎ二条’より短い。穂数は‘あまぎ二条’,‘アサカゴールド’より多く,耐倒伏性は‘あまぎ二条’より優れる。千粒重は‘あまぎ二条’,‘アサカゴールド’より重く,整粒歩合は‘あまぎ二条’より高いが‘アサカゴールド’よりやや低い。収量性は‘あまぎ二条’より優れ,‘アサカゴールド’と同等かやや低い。早播における被害粒の発生は極めて少なく検査等級は‘アサカゴールド’よりやや優れる。粒型はこれまでの品種と異なりやや長い。大麦縞萎縮病に対しては単因子劣性の抵抗性遺伝子 rym5を持ち,うどんこ病に抵抗性である。耐穂発芽性は‘アサカゴールド’並に優れる。麦芽品質は,麦芽エキスおよびジアスターゼ力が優れ,総合評点は‘ミハルゴールド’および‘ほうしゅん’並に極めて優れる。適地は温暖地以西の平坦地帯であり,早播適応性が優れる品種として2004年に福岡県で準奨励品種に採用され,同年に‘しゅんれい’(二条大麦農林21号)として命名登録された。品種名の意味は,春に麗しく育つビール大麦であることを表す。
[キーワード:側面裂皮粒,凸腹粒,早播適応性,麦芽品質,ビール大麦]
 
 A New Malting Barley Cultivar‘SHUNREI’. FURUSHO Masahiko, Osamu YAMAGUCHI, Yosuke UCHIMURA, Morihiro TSUKAZAKI, Hiroomi KAI, Takahide BABA, Ryo YOSHIKAWA, Kazue MIZUTA and Minoru YOSHINO (Fukuoka Agricultural Research Center, Chikushino, Fukuoka 818-8549, Japan) Bull. Fukuoka Agric. Res. Cent. 24: 23-28 (2005)
‘SHUNREI’ was a two-rowed spring malting barley (Hordeum vulgare L.) cultivar developed by the Fukuoka Agricultural Research Center by using the bulk population breeding method and released in 2004. ‘SHUNREI’, tested as ‘KYUSHU NIJO 16’, was derived from the cross of ‘(YOSHIKEI 15/KINUYUTAKA) F5’//‘KYUSHU NIJO 11’. The heading and maturity times of ‘SHUNREI’ were 4 and 3 days earlier than standard cultivar‘AMAGI NIJO’, respectively. Culm and spike length were slightly shorter than ‘AMAGI NIJO’ and exceeded ‘AMAGI NIJO’ and ‘ASAKA GOLD’ in producing spike number. ‘SHUNREI’ was superior to ‘AMAGI NIJO’ in lodging resistance and heavier than ‘AMAGI NIJO’ and ‘ASAKA GOLD’ in 1000-grain weight. Percentage of plump grains was superior to ‘AMAGI NIJO’ and slightly less than ‘ASAKA GOLD’. Plump grain yield and inspection grade exceeded ‘AMAGI NIJO’ and was similar to ‘ASAKA GOLD’. The occurrence of hull-cracked grains (HCG) and grains with ventral swelling (GVS) were low. ‘SHUNREI’ had good resistance to barley yellow mosaic virus (BaYMV) by single recessive gene of rym5, and powdery mildew (caused by Erysiphe graminis hordei). The resistances to wet injury and pre-harvest sprouting were higher than ‘AMAGI NIJO’ and were similar to ‘ASAKA GOLD’. The overall malting quality of ‘SHUNREI’ was superior to ‘AMAGI NIJO’ and ‘ASAKA GOLD’ and was similar to ‘MIHARU GOLD’ and ‘HOUSHUN’. ‘SHUNREI’ was expected to be adapted to plain land of the Kyushu and Chugoku areas in Japan.
[Key words: adaptability for early seeding, grains with ventral swelling (GVS), hull-cracked grains (HCG), malting barley, malting quality
*連絡責任者(農産部)1)現バイオテクノロジー部 2)現中央農業総合研究センター北陸研究センター 3)現野菜茶業研究所 4)現食品流通部 5)現企画情報部

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