福岡県農業総合試験場研究報告23 (2004)  pp 7 - 14
 
 
水稲新品種‘つやおとめ’の育成およびその特性
 
 浜地勇次1)・川村富輝・大里久美1)・今林惣一郎・和田卓也・西山 壽3)・安長知子4)・吉野 稔・
坪根正雄・佐藤大和・尾形武文
 
 水稲新品種‘つやおとめ’は福岡県農業総合試験場において,“中生”以降の熟期で,短稈の良食味品種の育成を目標として,1991年に中生の良食味品種‘ヒノヒカリ’と,中生,短稈およびいもち病圃場抵抗性が優れる‘葵の風’を交配した組合せから育成された。
 本県の主要品種である‘ヒノヒカリ’と比較した特性は以下のとおりである。出穂期および成熟期はそれぞれ3日,8日程度遅く,‘ツクシホマレ’と同程度であり,福岡県の熟期区分で“中生の晩”に属する。稈長はやや短く,穂数はやや少なく,草型は“偏穂重型”の粳種である。耐倒伏性は“強”,穂発芽性は“難”である。いもち病真性抵抗性遺伝子“Pii”を持つと推定され,病害圃場抵抗性は葉いもちおよび白葉枯病が同程度の“やや弱”,穂いもちがやや優れる“中”である。収量性はやや優れる。千粒重はやや軽い。心白米の発生はやや少なく,腹白米と乳白米の発生は同程度で,玄米品質はやや優れる。食味はやや優れる“上の中”である。精米の理化学的特性のうち,アミロース含有率はやや高く,タンパク質含有率はやや低い。また,アミログラム特性の最高粘度はやや高く,ブレークダウンは大きく,テクスチャー特性は同程度である。
 本品種は中生の晩の良食味品種として,平坦地に適すると考えられ,2003年10月に種苗法による品種登録出願がなされた。
[キーワード:育種,水稲,中生の晩,品種,理化学的特性,良食味]
 
 A New Rice Cultivar 'TSUYAOTOME'. HAMACHI Yuji, Yoshiteru KAWAMURA, Kumi F. OOSATO, Souitirou IMABAYASHI, Takuya WADA, Hisashi NISHIYAMA, Tomoko YASUNAGA, Minoru YOSHINO, Masao TSUBONE, Hirokazu SATOH and Takefumi OGATA( Fukuoka Aguricultural Research Center, Chikushino, Fukuoka 818-8549, Japan) Bull. Fukuoka Agric. Res. Cent. 23: 7 - 14 (2004)
 A New Rice Cultivar 'TSUYAOTOME' developed at Fukuoka Aguricultural Research Center in 2003 was selected from the cross between 'HINOHIKARI' and 'AOINOKAZE'. The Objective of this breeding program was to develop an late-maturing rice cultivar with high palatability and resistance to lodging and blast. The characteristics of 'TSUYAOTOME' are as follows.
 The heading and maturing date are later than those of 'HINOHIKARI' by three days and eight days, respectively, and are similar to those of 'TSUKUSHIHOMARE'. The plant is a partial panicle weight type with slightly short culms. The resistances to lodging and pre-harvest sprouting are high. It has the blast resistance gene Pii and the field resistances to leaf blast and bacterial leaf blight are slightly weak. However, the field resistance to panicle blast is medium, superior to that of 'HINOHIKARI'. The 1000 kernel weight is lighter than that of 'HINOHIKARI'. The quality of husked rice and yield ability are susperior to those of 'HINOHIKARI'. It has a better appearance, stronger stickiness and higher overall eating-quality of cooked rice than those of 'HINOHIKARI'. Furthermore, the amylose content of milled rice is higher than that of 'HINOHIKARI', but the protein content is lower. The maxium viscosity and breakdown in amylografic characteristics are higher, and Hardness/Adhesion (H/-H) ratio and Hardness/Adhesiveness (H/A3) ratio in textural characteristics are similar to those of 'HINOHIKARI'. These results indicate that 'TSUYAOTOME' has high palatability and physicochemical properties of milled rice, and has high resistance to lodgings. It is mainly adapted to normal season culture in flat areas.
[Key words : breeding, cultivar, late-maturing, high palatability, physicochemical properties, resistance to lodgings, rice]
 
 
*連絡責任者(農産部) 1)現農政部農政課  2)現農政部生産流通課 3)元農産研究所 4)現福岡農林事務所
 
 
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