福岡県農業総合試験場研究報告19 (2000) pp 101 - 105

子豚用人工乳前期飼料に配合する大豆粕の加工方法の違いが離乳子豚の発育およびIgG濃度に及ぼす影響

山本英二・大和碩哉
(畜産研究所)

[摘要]早期(生後21日)離乳子豚に給与する飼料中のタンパク質源としてのエクストルーダー大豆粕、膨化大豆粕、未処理大豆粕が子豚の増体および免疫グロブリンG(IgG)濃度に及ぼす影響と経済性について検討した。未処理大豆粕、膨化大豆粕およびエクストルーダー処理大豆粕および脱脂粉乳(対照)を配合した人工乳前期飼料を21〜42日齢の子豚に給与したところ、1日平均飼料摂取量では各区間に差は認められなかった。未処理大豆粕および膨化大豆粕を給与した子豚の1日平均増体量は、脱脂粉乳給与の場合に比べて有意(p<0.05)に低かったが、エクストルーダー処理大豆粕を給与した子豚では差がなかった。このことは未処理大豆粕を給与した子豚では全頭が下痢し、膨化大豆粕給与では子豚の半数が下痢をしたのに比べ、エクストルーダー大豆粕を給与した子豚は8頭中1頭と下痢の発生が少なかったことが原因と考えられる。大豆タンパク質抗原に特異的なIgG濃度は未処理大豆粕給与子豚では、給与終了時(42日齢)に有意に増加した。また、膨化大豆柏給与子豚では給与終了時に増加する傾向であった。しかし、エクストルーダー大豆柏給与子豚では差がみられなかったことから、大豆粕をエクストルーダー加工することにより、大豆タンパク抗原が減少していることが示唆された。離乳後21日間に1頭当たりの子豚が摂取した飼料費は、エクストルーダー大豆粕区が1,680円と脱脂粉乳区2,129円に比べて21%安くなり、子豚の増体も差は認められなかった。

[キーワード:早期離乳子豚、増体、エクストルーダー大豆粕、免疫グロブリンG、下痢、人工乳]

 

 Effects of the Differences in Processing Methods of Soybean Meal Composed of Artificial Milk during the Early Stage of Growth Performance and on Immunoglobulin G Concentrations in Postweaning Pigs. Eiji YAMAMOTO and Sekiya YAMATO(Fukuoka Agric. Res. Cent., Chikushino, Fukuoka 818-8549, Japan) Bull. Fukuoka Agric. Res. Cent.19: 101 ­ 105 (2000)
 Influences and economic values of extruded soybean meal (A), expanded soybean meal (B)and also unprocessed soybean meal(C) as the protein resource in the feed in terms of early-weaning (21days) pigs were analyzed growth performance and immunoglobulin G (Ig G) concentrations.
 The average amount of daily feed intake composed of A, B, C or dried skim milk (control)for pigs of 21 to 42 days old was not different for any period. The average daily weight gain was significantly(P<0.05) less for pigs fed diets B and C compared with pigs fed the dried skim milk diet, but the average daily gain for pigs fed diet C was similar to the control group. This way be due to the fact that diarrhea was observed for all pigs fed diet C and half of the pigs fed diet B, yet there was little occurrence of diarrhea (1 head in 8) for pigs fed diet A. The Ig G concentrations specific to soybean protein antigens were increased significantly in pigs 21 to 42 days old by the last day of diet C being fed. Also, there was a similar trend in antibody concentrations, increasing when the pigs were fed diet B at the end of period. However, the fact that difference was not observed in the antibody of pigs fed diet A, suggests that the soybean protein antigen is reduced by extrusion of the soybean meal. Feed expenses per head for postweaning pigs 21 days after weaning are 21% lower at 1,680 yen for the extruded soybean meal diet compared with 2,129 yen for the dried skim milk. Also, there was no difference on growth performance in pigs.
[Key word: early-weaning pig, growth performance, extruded soybean meal, immunoglobulin G, diarrhea, artificial milk]

 

全文(pdf 681KB)

 

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