福岡県農業総合試験場研究報告14(1995) pp 50 - 53

ドクダミ,ヨモギの栽培法と製茶法


大賀康之・執行明久・大森 薫・中村晋一郎


 福岡県の中山間地域の基幹作物である茶との組合せや遊休期間が長い製茶施設の利用,さらに高齢者等の労働資源が有効に活用できる作物としてドクダミ及びヨモギを選定し,栽培技術の確立と生産物の高付加価値化を図るためのドクダミ茶及びヨモギ茶の加工法について検討した。@ドクダミ及びヨモギの栽植方法は,収穫前年の6月までに畦幅100〜120cm,畦高10cmの畦を作り,ドクダミは10〜20cmに切断した地下茎を3〜4cmの深さに,ヨモギは地上部を10cm程度残して茎数を2,3本に調整した苗をm2当たりそれぞれ13〜15本定植する方法が優れた。Aドクダミの窒素施肥量はa当たり1.4kgとし,2月及び4月の2回に分施する。また,ヨモギの窒素施肥量はa当たり1.0kgとし,2,4,6及び7月の4回に分施する。Ba当たり生葉収量は,ドクダミでは6月と9月の年2回収穫で700〜800kg,ヨモギでは5月から9月にかけての年4回収穫で250〜300kgが可能である。Cドクダミ茶の製造において利用可能な製茶機は乾燥機,火入れ機,切断機であり,火入れをすることによって従来のドクダミ茶に無い香味が得られる。Dヨモギ茶 の製造は蒸熱機,粗揉機,揉捻機,中揉機,乾燥機を使用することによって外観品質及び官能品質が優れる製品が得られる。また,製品は飲用だけでなく,食品添加物としても利用可能である。

[キーワード:ドクダミ,ヨモギ,栽培法,加工法]


  Cultivation Methods of Houttuynia cordata Thumb. and Artemisia dubia Wall and Processing Method of Their Tea-like products. OHGA Yasuyuki, Akihisa SHIGYOU, Kaoru OHMORI and Shin-ichiro NAKAMURA (Fukuoka Agric. Res. Cent. , Chikushino, Fukuoka 818, Japan) Bull. Fukuoka Agric, Res. Cent. 14 : 50-53(1995)
  To develop the mountainous agriculture more productive, the cultivation characteristics of wild plants Dokudami (Houttuynia cordata Thunb. ) and Yomogi (Artemisia dubia Wall) , were investigated. Simultaneously the processing suitability of tea-like products using green tea manufacture machine was optimized, The cultivation techniques such as planting time, planting density and fertilizing method of Dokudami and Yomogi were examined. Expective yield of Dokudami was 7-8 ton/10a by twice harvesting at June and September. That of Yomogi was 2.5-3 ton/10a by four times harvesting from May to September. Green tea manufacture machines were very useful for making 'DOKUDAMI TEA' and 'YOMOGI TEA'. Among the tea manufacture machine, tea dryer, tea firing machine and tea refining machine were useful for producing 'DOKUDAMI TEA' and tea steaming machine, primary rolling dryer, tea roller, secondary rolling dryer and tea dryer were found useful for producing 'YOMOGI TEA' .
[Key words : Houttuynia cordata Thunb. , Artemisia dubia Wall, Cultivation methods , Tea-like products]

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